Hei Hei!
I denne instruksjonen skal jeg vise hvordan jeg vrangsyr et fôr inn i en ermeløs kjole eller topp. Det finnes flere metoder, men dette er den metoden jeg kan. Det som er fint med denne er at man ikke trenger en åpningi ryggen, så hvis man bare har en nøkkelhullsåpning eller liknende bak, så går det fint. Man kan også sy i glidlås bak først f.eks. og det er jo av og til lettere. Metoden avhenger litt av hvor tykt stoffet er og hvor smale skuldersømmene er. På denne instruksjonen strevde jeg litt fordi jeg lagde smale skuldersømmer, men jeg ville vise hvor smalede faktisk kan være! Hadde dette vært en tynn silketopp f.eks ville det ikke vært noe problem, men disse bomullstoffene ble litt i tykkeste laget for skulderbredden (og her ville detg ikke gått med glidlås i tillegg!

Det er også lettere med kjoler med påsydd skjørt (da kan man vrangsy overdelen før man syr på skjørtet) enn hvis det er en lang kjole, men hvis det ikke er altfor altfor mye volum i kjolen så går det fint med denne metoden på lange kjoler også.

Jeg vrangsydde f.eks foret i denne kjolen:

Og også selvfølgelig på kjolen vi lagde i Symesterskapet.


IMG_7045

Først klipper man ut stoffet, fremstykke og bakstykke i hovedstoff og fôr stoff. Mitt fôrstoff er her en bleket bomull (et laken)  mens hovedstoffet er ubleket bomullslerrett.

Jeg har markert vrangen med kulepenn striper så det blir lettere å følge med underveis 🙂

IMG_7046

Jeg har her klippet fôrstoffet litt mindre enn hovedstoffet, rundt ermehulen og halsutrigningen (men ikke sidesømmer og skuldersømmer)

Dette vil hjelpe å dra fôret til innsiden senere, så det ikke synes på utsiden, og man kan da i mange tilfeller slippe støttestikninger. Ikke klipp av for mye! Da vil hovedstoffet rulle seg for langt på innsiden og da blir det ikke en pen søm. 2mm på hver side er mer enn nok 🙂

IMG_7047

Når birene er klippet og klare syr vi først skuldersømmene, rette mot rette, på hovedstoffet og fôrstoffet, hver for seg.

IMG_7048

Stryk sømmonnet så det ligger flatt.

IMG_7049

Fest sammen fôr og ytterstoff rette mot rette, kantikant (selv om fôret er litt mindre) og fest med knappenåler. Bruk gjerne flere enn jeg har gjort her!

IMG_7050

Sy langs hele halsutringningen

IMG_7051

Arbeidet ditt vil nå se sånn ut.

IMG_7052

Hvis du nå bretter fôret til innsiden så ser det slik ut. Som du ser er kanten bulkete og stygg, det er fordi sømmonnet er mindre enn utringningen. Dette kan heldigvis fikses 🙂
En måte å gjøre det på har jeg laget tutorial på her. 

IMG_7053

 

Siden jeg har laget en instruksjon allerede gjør jeg det enkelt her og bare klipper hakk i sømmonet (på skrå). Siden fôret er litt mindre enn hovedstoffet kan det gå bra uten støttestikning, men jeg anbefaler å klippe sømmonnet “gradert” som i den andre instruksjonen, for å få et penest mulig resultat 🙂

IMG_7055

Hvis jeg ikke syr en støttestikning er det bra å stryke sømmen flatt først, med sømmonnet mot fôret

IMG_7054

Og så stryke vrangen mot vrangen etterpå. Da skal ca 1mm av ytterstoffet synes på baksiden, sånn at man unngår at foret synes på utsiden.

Her ser man også hvorfor man ikke trenker å klippe V hakk, for sømmonnet spriker uansett som dere ser gjennom det tynne hvite stoffet. Man ser også hvorfor det kan være fint å trimme sømmonnet litt inni 😉

 

IMG_7056

Da har vi altså kommet så langt.

IMG_7057

Neste steg er å sy sømmene i ermehulen sammen, men gjør man det på vrangen vil man ikke få vrengt det tilbake. Derfor bruker jeg “burritometoden”IMG_7058

Rull sammen motsatt side av kjolen og legg den på sømmen på rettsiden av den motsatte skuldersømmenIMG_7059

Sånn som dette

IMG_7060

“Pakk inn” den sammenrullede siden i skulersømmen, og fest en knappenål, rette mot rette, kant i kant. IMG_7061

Derretter er det bare å pakkke inn resten av plagget ved å følge kantene på skuldersømmen med knappenålen

IMG_7062

Arbeidet ditt vil da se ca sånn ut.

IMG_7063

Slik ser det ut når sømmen er sydd

IMG_7064

Og så må man klippe hakk igjen, og helst også trimme sømmonnet. Man kan sy støttestikninger, men det gjør jeg i såfall etter at jeg har vrengt det, jeg viser hvordan litt lenger ned.

IMG_7065

Nå er det tid for å dra forstykket eller bakstykket (velg det med minst stoff!) gjennom skulderen. det kan være smart å dra så mye som mulig uten å snu det til retten, så det blir minst mulig bulkete.

IMG_7067

Til slutt er nesten alt igjennom og da kan man snu det rundt og se på mesterverket! Det er alltid veldig spennende når man snur å se om man sydde fast noe stoff i sømmen som ikke skulle vært der :S

IMG_7069

Så er det bare å stryke, og da vil skulderen se omtrent slik ut. Her ser dere at fôret som er litt mindre har “dratt” hovedstoffet til baksiden så det holder seg der, men fortsatt er helt flatt.

IMG_7070

Nå har vi kommet så langt, men dette bildet ble dessverre ufokusert 🙁

IMG_7071

Så gjentar vi på andre siden, dette skal altså rundt den skulderen vi allerede sydde.

IMG_7072

Rull stoffet sammen

IMG_7073

Pakk det godt inn i skulderen på motsatt side, fest med knappenåler og sy hele ermehulesømmen i ett. IMG_7074

Klipp hakk og trim sømmonnet.

IMG_7075

Og trekk stoffet gjennom! Så skal vi selvfølgelig stryke og så er vi nesten ferdige.

IMG_7076

Tada!

IMG_7077

Hvis man vil sy støttestikninger kan man det nå. De skal være ca 2mm utenfor den forrige sømmen (mer på tykkere stoffer). Det er viktig å vite at det ikke alltid går ann å få en støttestikning hele veien rundt! Det avhenger av skulderbredden! Uansett må man gjøre det i to steg, først fremsiden og så baksiden (eller motsatt). Man begynner ved sidesømmen og jobber seg innover, og syr fôret fast i sømmonnet, mens hovedstoffet ligger urørt den andre retningen.

IMG_7078

Selv om det ikke er lett å se hva jeg gjør her så er det poenget. Det ser rotete ut mens man gjør det, sånn ar det bare! IMG_7079

Til slutt kommer man ikke lenger inn og foten er i en hule av stoff, og da må man bare slutte.

IMG_7081

Slik ble det denne gangen. Så kan man gjenta på baksiden. Området i midten uten stikninger vil som regel holde seg fint på plass når alt det andre sitter godt.

IMG_7085

Nå er vi snart ferdige! Sidesømmene skal sys

IMG_7088

Rette mot rette av hovedstoffet og rette mot rette av fôrstoffet møtes.

IMG_7091

Fest med knappenåler og sy

IMG_7092

Stryk sømmonnet fra hverandre

IMG_7093

På denne siden møttes sømmene fint, på den andre siden ble det IKKE fint for jeg brukte ikke knappenåler! Bruk knappenåler 🙂

IMG_7094

Når den andre sidesømmen er sydd er vi ferdige!

Den ene skuleren er litt bredere enn den andre fordi jeg slet med å dra alt stoffet igjennom (ville vise at man kan ha vendlig smale skuldre! men det ble litt i smaleste laget…) så jeg hadde litt mindre smmonn på den andre siden for å gjøre det enklere.

IMG_7096s

Og her er det ferdige resultatet på innsiden.

Det blir veldig fint når det er sånn uten sømmer eller noe på både innsiden og utsiden, ikke sant? 🙂

Og så trenger man ikke å lage egne mønster til belegg etc, kan bare klippe dobbelt av alt, så hvis man har nok fôr stoff til det er jo det veldig fint!

Lykke til! Og vis meg gjerne prosjekter du lager med denne metoden, det er gøy å se!