Denne helgen har jeg hatt det veldig hyggelig med et lite sykurs for min 7 år gamle niese.

Vi traff hverandre i byen og tok en tur innom Stoff og Stil der hun fikk velge seg ut et bommullsstoff. Hun så et stoff med Mikke og Donald, og da var det et lett valg! Jeg lot henne velge et bomullsstoff så det skulle være relativt lett å jobbe med siden hun aldri hadde sydd før.
Vi tok t-banen hjem til meg og hun fikk se i to Ottobre blader og litt andre sybøker jeg hadde. Vi bestemte oss for å bruke et mønster fra Ottobre 3/2014, som var to rektangler med bretter i livet. Skjørtet hadde et løpebånd 1,5cm nedenfor kanten øverst, men det likte ikke niesen min så vi lagde vanlig linning med strikk i istedenfor.

Vi tegnet av mønsteret på matpakkepapir og brukte ca str. 104 for bredde og 140 for lengde, hun er 130cm høy, men med veldig smalt liv, og ville ha det litt lengre enn på bildet i bladet. Mønsteret vi tegnet av har hun fått med seg hjem så hun kan lage flere skjørt hvis hun vil.

klippe stoff til skjørt

Hun fikk sette i knappenåler selv på mønsteret og klippe ut stoffbitene, noe som ikke var så lett! Men det gikk fint 🙂 Å sette knappenåler gjennom papir og to lag stoff var heller ikke så lett, men det gikk bedre etterhvert.

stryke disney stoff

Jeg strøk den første halvdelen og hun strøk den andre, mens jeg passet godt på. Det var litt ekstra vanskelig fordi jeg ennå ikke har fått kjøpt et strykebrett, så vi gjorde det på gulvet på et håndkle!

første søm på symaskin

Før vi begynte å sy på skjørtet fikk hun prøve en søm på en restebit av et gammelt laken. Hun har sett moren sy, men dette var første gang hun sydde på maskin på egenhånd!
rett søm barnehender

Hun var veldig flink til å la bretten på stoffet følge en av merkene på symaskinen og fikk en fin rett søm 🙂

sy folder i skjørt

Vi satte igang med å sy alle brettene på skjørtet. Jeg satte i knappenåler, og hun sydde dem en etter en, og stoppet på krittsteken vi hadde tegnet opp hver gang. Jeg sydde baksiden, for å spare litt tid, og etterpå kunne jeg ikke se hvem som hadde sydd hva, for hun hadde vært så flink! 🙂

liten gutt ser på jente sy

Sønnen min ble også interessert og fulgte med på det som skjedde og hjalp til med å løfte og senke presserfoten 🙂

liten gutt bak symaskin

Full konsentrasjon for våde 7 åringen og 3 åringen!

sette i knappenåler

Da sidesømmene skulle sys satte hun nåler selv, og det gikk veldig fint 🙂

sy fake overlock på kanten

Vi brukte en “kunstig” overlock søm med kantsømsfot på sidesømmene, og det gikk også fint, men så fort det var lett så mistet hun konsentrasjonen litt og gikk litt for langt ut eller fikk litt rullekant, men det er jo greit på innsiden 🙂

Jeg festet på linningen med knappenåler og hun sydde den. Vi måtte sprette opp 15-20 cm fordi hun hadde sydd litt for smalt et lite stykke, så da fikk hun øvd på å sprette opp litt også. Jeg hadde ingen store sikkerhetsnåler så da var det litt for vanskelig å trekke strikken gjennom, så det gjorde jeg.

legge opp skjørt

Vi la opp skjørtet ved at jeg strøk kanten opp 0,5cm, og så 1 cm, det gjorde jeg så hun ikke skulle brenne seg på fingrene siden det kan være litt pirkete. Vi vurderte å sy på en rysjekant nederst i blonde eller liknende, for da hadde hun ikke trengt å stryke så smått, og kunne gjort mer selv, men vi hadde ikke tid til å drive med rynking osv, så da ble det en vanlig oppbrett med litt hjelp.

arnehender symaskin

Her måtte hun bruke en strek på presserfoten for å se hvor hun skulle sy, istedenfor å følge kanten på presserfoten eller en strek på symaskinen, så det ble litt feil først, men da hun gjorde det igjen klarte hun å fokusere veldig bra og fikk en rett og jevn søm hele veien rundt!

disney skjørt bomull

Skjørtet er ferdig og hun er veldig fornøyd! Det var mye lettere å sy enn hun trodde (symaskinen gjør jo mye av jobben!) og jeg er ganske sikker på at hun kommer til å ville sy mer siden 🙂

disneskjørt stoff og stil sydd av barn

skjørt med bretter, ottobre, barn

Flotte bretter øverst. detalj av kantsøm av barn

Fin rett søm nederst 🙂

Vi brukte kanskje 4-5 timer på dette, fra start til slutt, inkludert å finne og tegne av mønster osv. Dette ga mersmak for oss begge tror jeg, og jeg håper det kan gi deg inspirasjon til å lære å sy hvis du ikke kan det, eller lære det bort til egne eller andres barn, for det går veldig fint!