Julen var over og nyttår var over og babyen hadde ikke kommet ennå, jeg hadde fått unna en del rydding og vasket og bestemte meg for å sette igang med et syprosjekt jeg har planlagt i noen måneder før jeg føder. Jeg søker som vanlig på Statens Kunstnerstipend, og da må man levere inn et arbeid i forbindelse med det. Jeg hadde flere ting jeg kunne bruke (fra symesterskapet blant annet) men ville gjerne ha noe mer håndlaget og kunstnerisk. Stoffene kjøpte jeg inn i November en gang, og annet utstyr hadde jeg liggende. Jeg hadde 3 dager på meg før jeg måtte levere inn arbeidet (og før termin!)

flat pattern cutting

Jeg begynte med å lage et mønster til kjolen. Jeg lagde en veldig rask toile også, og gjorde småjusteringer i halsen og rundt ermene.

red silk fabric dye dylon

Jeg satte igang å farge stoffene, i 3 forskjellige nyanser av rødt. Jeg foretrekker å farge selv, jeg synes det er gøy, og så er det lettere å få til ulike nyanser enn når man leter i butikkene. Jeg er glad i detaljer, og ved å farge selv kan jeg få små forskjeller i fargene som de ikke ville hatt i en butikk fordi de ville vært for like.

tacking sewing singer

Jeg skulle lage en tekstur på forsiden av kjolen, ved å sy sammen tre ulike lag med silke, på skrå. For å ha en sjanse til å få til det måtte jeg tråkle sammen lagene så stoffene ikke kom til å skli overalt mens jeg sydde. Å sy på skrå er vanskelig nok i et lag, tre ville vært umulig!

threading sewing machine

Ferdig tråklet og klar til å sette igang å konstruere stoffet mitt. Jeg trodde jeg skulle kunne bruke presserfoten som mål mellom hver linje jeg sydde, men ble nødt til å markere annenhver linje med kritt, det var altfor vanskelig å få det til ellers!

sewing on the bias silk

De diagonale sømmene var endelig sydd! Det tok sin tid, og litt prøving og feiling først, men til slutt klarte jeg å få til någenlunde rette sømmer, uten å strekke og dra i stoffet. “Trikset” var å være veldig lett på hånden og hverken dra eller dytte i stoffet.

texture layered silk

Jeg klippet mellom de sydde linjene, gjennom de to øverste lagene, men ikke det underste.
constructed silk fabric

Ferdig stoff, etter at jeg dampet det og dro i kantene på de klippede stoffene for å få en bedre dybdeeffekt. Jeg lot det øverste laget være silkechiffon, og den krymper litt når det blir fuktig, så på den måten kom kanten av laget under frem når jeg dampet det.

red beads red silk

Jeg blandet sammen ulige typer rødlige perler jeg hadde til jeg fant en miks jeg likte. Det var det jeg greide den første dagen!

silk ready for cutting

Dag nr. 2! Jeg la stoffet klart til klipping.

cutting dress pattern piece

Mønsteret var dessverre littfor stort, det visste jeg egentlig, sånn kan det gå når man kjøper stoff før man lager mønster! Jeg sjekket på toilen, og det gikk bra å ta inn kjolen litt på brystet foran.

beadwork embellishment

Jeg sydde sammen ryggsømmen og skuldersømmene og resten av dagen gikk med til perlebroderiet. Det passet i grunnen bra, fordi jeg hadde veldig store bekkenløsningssmerter den dagen og kunne ikke bevege meg noe særlig.

Dag tre sydde jeg ferdig kjolen, jeg sydde fôret fast i halsen, deretter ermesømmene, og så sydde jeg sidesømmene. Jeg brukte “falsk fransk søm” på sidesømmene og vanlig fransk søm i ryggsømmene. Fôret ble lagt opp på maskin, og ytterstoffet for hånd. Støttestikninger i hals og ermeåpningen. (syinnstruks for vrangsydd fôr finner du her)

finished silk dress hand dyed beaded sewn

Ferdig kjole! Denne tok altså 3 dager å lage, fra start til slutt. Det var i egentlig deilig å lage noe som tok tid og som jeg ikke kunne slurve med. Jeg liker å jobbe grundig, og å lage ting fra bunnen av. Både perlene og tekstilteknikken er basert på litt research jeg gjorde til avslutningskolleksjonen min på universitetet for snart 3 år siden. silk dress embellishment hand beaded embroidery