Jeg fikk en etterspørsel etter oversettelse av oppskriften på sjokolademousskaken til norsk, så her er den! Den engelske oppskriften finner du i det gamle innlegget.
Merk at målene er litt rare fordi de er konvertert fra engelske mål som ounces og cups, men bare følg dem, så blir det bra.
Jeg er ingen bakemester, så det kan hende jeg bruker litt klønete språk uten riktige begreper, håper du skjønner hva jeg mener likevel. Lykke til med bakingen! Og del gjerne resultatet med meg 🙂

Moussen burde lages først så den kan stivne mens kaken bakes og kjøles ned. Kaken kan lages dagen i forveien, men det er godt hvis den står utenfor kjøleskapet en halvtimes tid før servering.

INGREDIENSER

Til Moussen:
284g mørk sjokolade
71g vann
5 eggeplommer
1 ss kaffelikør (valgfritt)
1 ts vaniljeekstrakt
5 eggehvitter
57g sukker
En klype “cream of tartar” (Kan fåes på Apoteket under navnet Kremortartari: Kjøpes under navnet “Kaliumhydr.tar.” i 40 grams bokser. Kalles også vinsten. Brukes i matlaging for å hindre krystallisering av sukker i f.eks. syltetøy og karameller. Brukes også i bakepulver. Stabiliserer eggehvite i feks. suffleer. Finnes også under navnet Sponge Cake Stabilizer på Cacas, kan erstattes med like mye hvit eddikk eller sitronsaft, eller ingenting. Jeg brukte noen dråper sitronsaft i min.

En klype salt
2,4dl kremfløte

Til kaken:
1,8dl siktet hvetemel
0,8dl bakekakao
1 ts bakepulver
1/4 ts natron
1/4 ts salt
1,8 dl sugar
4 tbs smeltet smør
0,8dl kefir
2 egg
1 ts vanijeekstrakt
3 ss vann

Begynn med moussen

Smelt sjokoladen, med vann, i et vannbad, sett til siden og la den avkjøles litt

Bland eggeplummene med likøren (valgfri) og vaniljen. Hell dette over i sjokoladeblandingen og visp det sammen.

 

Pisk eggehvittene med “creme of tartar” og salt til den skummer. Hell i sukkeret litt etter litt og visp til du får nok hold i blandingen til at du kan lage “fjelltopper” som holder seg. Hell over i en ren bolle.

Bruk den brukte bollen til å piske krem, også denne til den er stiv nok til å forme “fjelltopper”

Bland 1/3 av eggehvitteblandingen med sjokoladeblandingen, med en slikkepott. Fortsett å bland inn eggehvitten, 1/3 av gangen til det er blandet helt. Bland i den piskede delen, 1/2 av gangen, og bland forsiktig med en slikkepottl. Dekk til og la moussen avkjøles i minst 2 timer.

Mens moussen avkjøles kan du begynne med kaken

Sett ovnen på 180 grader og legg bakepapir i bunnen av en rund springform, ca 20cm i diameter.

Bland mel, kakaopulver, natron, bakepulver, sukker og salt i en bolle til det er godt blandet. I en egen bolle visp sammen smeltet smør, egg, kefir, vaniljeekstrakt og vann.

Hell det våte i det tørre og visp til det er en jevn blanding.

Hell røren i springformen og stek midt i ovnen i 30-35 minutter (eller til kaken trekker seg inn fra kantene og midten kan trykkes lett ned for så å sprette opp igjen selv)

La kaken avkjøles i 10 minutter i formen før du velter den over på en rist og lar den avkjøles helt.

For å sette sammen kaken begynn med å dele kaken i to. Plasser den ene halvdelen av kaken, med den skårne siden opp, på et kakefat eller tallerken. Bruk bakepaper, eller vokspaper, til å lage en ring rundt kaken for å holde moussen på plass. Fest ringen rundt med teip. Spre sjokolademoussen på kaken i papirringen, gjerne med en sprøyte. Legg den andre halvdelen av kaken, med den skårne siden ned, på toppen av moussen. La kaken avkjøles i minst 2 timer før du fjerner papirringen. Strø på melis hvis du ønsker det. Smaker ekstra godt servert med friske bær.