Vi burde ikke ha råd til å kjøpe nye klær stadig vekk. De fleste av oss burde egentlig kanskje trenge å sy klær selv.

Den eneste grunnen til at vi har råd til å kjøpe så mange ting er fordi andre mennesker i andre deler av verden blir betalt så og si ingenting for å lage tingene for oss. Det er ikke så mange tiår siden mange sydde egne klær for å spare penger. Nå koster det vanligvis mer å kjøpe stoff og sy selv enn å kjøpe nytt. Det er ikke først og fremst fordi vi har mer penger, eller fordi stoff er dyrt, det er først og fremst fordi produksjonen har blitt flyttet til land der det er lovlig å betale sultelønner til tekstilarbeidere.

Som Ludvig Hambro sa i aftenpostens Sweatshop serie “Vi er rike fordi de er fattige”.

Vi må forstå hva klær egentlig burde koste hvis alle som medvirker i produksjonen blir betalt på en rettferdig måte. Når vi gjør det kan vi tilpasse våre forventninger om pris og justere handlevanene våre deretter. Vi kan redefinere hva vi “trenger”.

Det er lovlig å importere og selge klær i Norge som er laget på måter som ville vært ulovlig her. Det gjør meg sint. Det er ulogisk, irrasjonelt, og såklart umoralsk. Hvis et selskap ikke kan tjene nok ved å følge lokale lover kan de bare flytte produksjonen til et sted der de lovene ikke finnes. Det burde være ulovlig!

Når vi aksepterer at varer vi kjøper produseres under dårlige forhold så sier vi egentlig at andre mennesker er verdt mindre enn oss. Vi synes det er viktigere at vi kan kjøpe mange pene og praktiske ting enn at en tekstilarbeider i et annet land har råd til å fø familien sin. Vi setter vår egen forfengelighet over andres liv og helse. Du har kanskje ikke tenkt på det på denne måten før, men la meg fortelle deg, at gjennom å godta dårlige arbeidsforhold i andre land er vi teknisk sett rasister.

Hvis du ville synes det var greit å jobbe under liknende forhold som tekstilarbeidere i andre land, så er det greit, du er ikke rasist, men du trenger kanskje å jobbe med din egen selvfølelse og selvtillit. Men, hvis du på den annen side synes du fortjener bedre arbeidsvilkår enn de de fleste tekstilarbeidere har, og du også egentlig mener mennesker er like mye verdt, da burde tekstilarbeidere ha bedre arbeidsvilkår også!

Deres tid og deres familier er like viktige og verdifulle som vår tid og våre familier. Hvis det betyr at klær blir dyrere så får det bare være. Det ville faktisk vært fantastisk! Det ville nemlig også hjelpe oss å få ned vårt vanvittige overforbruk fordi vi ville kjøpe færre ting av høyere kvalitet og ta bedre vare på dem. Å betale rettferdige lønninger og gi mer fritid til tekstilarbeidere er vinn vinn for mennesker og miljø.

Når vi handler må vi tenke over hvor vi gjør det, og hvem som tjener pengene vi bruker. Vi må akseptere at vi må endre forbruket vårt, fordi det er bygget på kunstig lave priser basert på utnytting av andre mennesker. Hvis et plagg er for billig er det noen andre et sted i produksjonskjeden som betaler prisen for deg, enten det er bomullsbønder, syere, naturen, eller at det rett og slett er dårlig kvalitet på produktet.

Ta et standpunkt! Undersøk hvor det du kjøper kommer fra og si ifra til dine favorittmerker og butikker hva du forventer av dem!

23-29 april er det “Fashion Revolution Week” som er en global bevegelse med formål å revolusjonere motebransjen.

Bevegelsen startet i kjølvannet av Rana Plaza ulykken som har 5 års minnedag 24 april i år. Vi som forbrukere kan være med på å påvirke bransjen, men vi må opplyse oss selv og bry oss nok til å handle! Kjøp rettferdig og krev åpenhet fra produsenter og merkevarer!