Og all annen uetisk og skadelig produksjon og tjenester.

ingen av oss klarer alt, og ansvaret for etisk forbruk ligger faktisk først og fremst på produsenter og lovgivning. JA, vi kan gjøre mye, og vårt generelle engasjement er ekstremt viktig for å påvirke bedrifter og lovgivning, og det å støtte de som faktisk prøver å gjøre ting riktig er utrolig viktig, både for de direkte ringvirkningene det skaper for alle involvert i produksjon, distribusjon og så videre, for å fordele makten blant produsenter, og for å sende signaler om hva vi som forbrukere faktisk ønsker, så tusen, tusen takk til alle som gjør det. At dere støtter bedrifter som min er fantastisk, og jeg vil gjøre det jeg kan for å påvirke mest mulig med deres støtte. Men, jeg er også en forbruker, en kunde, en kork på et stormende markedshav, og det å legge ansvaret på oss som forbrukere er en form for “grønnvasking”. Så lenge billige produkter av dårlig kvalitet laget under dårlige arbeidsforhold og med negative effekter på miljøet oversvømmer markedet så hjelper det lite at det også finnes noen etiske alternativer som ikke får noen lov eller skattemessige konkurransefordeler, når samtidig de store firmaene har PR byråer som driver med så mye grønnvasking at selv jeg som jobber fulltid med dette ikke vet hva jeg kan stole på og ikke. Og de er ofte så store og har penger nok til å finne måter å få tilpasset lover og skatter slik at deres produksjonsmetoder og businessmodeller faktisk får fordeler de som prøver å gjøre ting på en rettferdig måte ikke får…

Kapitalismen skal i prinsippet gi oss som kunder flere og bedre valg, gjennom å la markedet styre, gjennom at kunder skaper etterspørsel, og produsenter deker den… Men hvordan kan markedet styre når vi ikke vet hva bakgrunnen til produktene vi kjøper, og når det ofte ikke finnes gode alternativer? Hvordan kan vi styre når reklame infiserer alle deler av vår hverdag, for å få oss til å ønske ting vi aldri ellers ville vurdert å kjøpe?

Sammen med dette er det en idé om at vi får mer frihet gjennom at det ikke er for mange reguleringer for produksjon og industri. Man skal ha frihet til å bygge sin egen næring, frihet til å utvikle produkter og tjenester til en pris man kan leve av, men vet du hva jeg ønsker meg? Jeg ønsker meg frihet til å gå i en butikk og kjøpe sjokolade uten å være redd for at kakaobøndene ikke får det de trenger, eller fortjener, for arbeidet de gjør. Jeg ønsker meg frihet til å gå i en klesbutikk og kjøpe det jeg vil og vite at de som har sydd det ikke går sultne, og at ingen elver har blitt forurenset i prosessen og at det ikke er barn som blir født med genetiske feil fordi de blir født i landsbyer langs slike elver. Jeg vil ha frihet til å bake og ikke bekymre meg for alt dyrene har blitt utsatt for for å gi meg ingredienser som smør, melk og egg. Ja, det finnes masse gode veganske alternativ, men jeg synes ikke det engang burde finnes egg eller melk eller smør som er laget på en industriell måte. slik det er nå. Friheten til å kunne handle alt som blir tilbudt med ren samvittighet ville garantert ført til at jeg hadde hatt mindre frihet i utvalg av produkter, og mindre økonomisk frihet til å kjøpe så mye som jeg kan nå. Samtidig tror jeg mye av presset og forventningen om å kjøpe, eie og forbruke ville også forsvinne eller i det minste synke DRAMATISK.

Økt kvalitet i livene til alle som produserer alt vi forbruker, og hensyn til miljøet vil naturlig regulere markedet slik at vi forbruker ekstremt mye mindre enn vi gjør i dag. Reparasjon, leie, ombruk og gjenbruk ville MÅTTE bygges inn i alle forretnings- og produksjonsmodeller fordi nyproduksjon ikke lenger ville lønne seg over reparasjon. Vi som forbrukere burde kunne handle og vite at hvert kjøp vi gjør er med på å gjøre verden litt bedre, at det er en investering med positive ringvirkninger, istedenfor den evige kampen vi står i nå mellom forbrukerpress og forbrukeransvar.

Husk at etisk og miljøvennlig bruk og forbruk ikke er ditt/vårt ansvar. Vi gjør så godt vi kan, men vi må faktisk rette kritikken og ansvaret oppover.

Så, ikke vær for streng mot deg selv. Vi trenger ikke alle å være perfekte, vi trenger å prøve, men ikke la bedrifter kjøpe vaske sine hender ved å legge ansvaret på deg.

I år har jeg kjøpt noen gaver brukt, men faktisk mest nytt. (delvis pga tids- og energimangel på grunn av arbeidet med nettbutikken, som totaltsett jeg tror veier opp for det jeg ikke har klart på privat basis, og delvis fordi enkelte ting ikke egner seg så godt for gjenbruk. Jeg har også tatt med meg noe innpakningspapir av den glansede varianten fra pakkestasjon utenfor lekebutikken, selv om jeg andre år kun har brukt kraftpapir eller andre mer miljøvennlige materialer, og vi kommer ikke til å ha hverken vegetarisk eller vegansk jul i år, selv om vi spiser mindre og mindre animalske produkter generelt i vår familie. Akkurat som med helsen vår så er det de små tingene vi gjør dag til dag som er viktigst.

Vi må stå imot kjøpepress, men vi må også stå imot “prestasjonspress”. Å være en etisk forbruker BURDE IKKE være vanskelig. Etiske og miljøvennlige alternativer burde ikke være “alternativer”, de burde være standarden, og alt annet et unntak. Klapp deg selv på skulderen for alt du har fått til i år! Det er ikke din feil at du er født inn i et samfunn som fungerer som dette. Vi gjør vårt beste, og vi bør kreve at de som får våre penger i bytte mot varer og tjenester bruker de pengene på å skape en mer rettferdig verden, for oss som lever her i dag og for dyr og mennesker som skal leve på jorda i framtiden.